Η μεγαλύτερη προσκοπική μας δράση


  Η μεγαλύτερη δράση της Τοπικής Εφορείας Προσκόπων Σαλαμίνος στην 75χρονη ιστορία της ήταν η 20ήμερη κατασκήνωση προσφοράς στα παιδιά της Βοσνίας τον Αύγουστο του 1994 υπό την ονομασία «Σαλαμίνα ’94-Προσκοπική Φιλοξενία».
Την χαρακτηρίζουμε μεγαλύτερη γιατί ήταν:
Η μεγαλύτερη σε διάρκεια: (20ήμερη).
Η μεγαλύτερη σε κόστος: (11.157.721 δραχμές)
Η μεγαλύτερη σε συμμετοχή: (Συμμετείχαν 167 κατασκηνωτές)
Η μεγαλύτερη σε συνεργασία με άλλους φορείς : ( Δήμος και Κοινότητες του νησιού μας - Ιερές Μητροπόλεις Αργολίδος , Μεγάρων και Σαλαμίνος - Γενικά Επιτελεία Στρατού, Ναυτικού, Αεροπορίας – Ο.Σ.Ε. - Ελληνικές Επιχειρήσεις – Σύλλογος Δασκάλων και Νηπιαγωγών Σαλαμίνος – Λύκειο των Ελληνίδων Ε. Κ. Σ. Τ. Ε. Σαλαμίνος - Ε. Π. Π. Σαλαμίνος – Πρεσβεία Σερβίας – Σώμα Σέρβων Προσκόπων – Ερυθρός Σταυρός Σερβίας )
Για τον λόγο αυτό παραθέτουμε αυτούσιο το κύριο σώμα και μέρος των παραρτημάτων των Πεπραγμένων της Δράσεως που υποβλήθηκαν στο Σώμα:

ΣΩΜΑ ΕΛΛΗΝΩΝ ΠΡΟΣΚΟΠΩΝ                
ΤΟΠΙΚΗ ΕΦΟΡΕΙΑ ΣΑΛΑΜΙΝΟΣ 
Σαλαμίνα 10 Νοεμβρίου 1994
ΠΡΟΣ: Περιφερειακό Έφορο Σαρωνικού κ. Δέσποινα ΠΑΠΑΘΕΟΔΟΥΛΟΥ
ΚΟΙΝ: - Γενικό Έφορο ΣΕΠ κ. Χρήστο ΛΥΓΕΡΟ
- Εφορεία Διεθνών Σχέσεων/ ΣΕΠ
- Έφορο Περιοχής Αττικής κ. Γιάννη ΚΑΣΜΙΡΟΓΛΟΥ
ΘΕΜΑ: Έκθεση Πεπραγμένων Δράσεως .

Αδελφή Έφορε,
Υποβάλλεται συνημμένως Έκθεση Πεπραγμένων της Δράσεως «ΣΑΛΑΜΙΝΑ ’94 – ΠΡΟΣΚΟΠΙΚΗ ΦΙΛΟΞΕΝΙΑ», κατασκήνωση προσφοράς σε πενήντα (50) παιδιά Σερβικής καταγωγής και Ορθοδόξου δόγματος από περιοχές της εμπόλεμης Βοσνίας.
Η εν λόγω δράση πραγματοποιήθηκε από την Τοπική Εφορεία Προσκόπων Σαλαμίνος στις εγκαταστάσεις του Εκκλησιαστικού Παραθεριστικού Εκπαιδευτικού Κέντρου στην Φανερωμένη Σαλαμίνος της Ιεράς Μητροπόλεως Μεγάρων και Σαλαμίνος, από 31 Ιουλίου έως 21 Αυγούστου 1994.
Όλα ξεκίνησαν στις 22 Φεβρουαρίου 1994 στα πλαίσια της Ημέρας Σκέψεως, όταν ο Τοπικός Έφορος Σαλαμίνος Γιάννης ΛΕΝΗΣ, στο συμβούλιο των Βαθμοφόρων πρότεινε την οργάνωση, προετοιμασία και διεξαγωγή της φιλοξενίας παιδιών από την Βοσνία, ηλικίας 13 – 16 ετών. Η πρόταση έγινε αποδεκτή από το σύνολο των Βαθμοφόρων της Τ.Ε. Σαλαμίνος και η προετοιμασία άρχισε. Δύο μήνες αργότερα οι Βαθμοφόροι του 3ου Συστήματος δήλωσαν αδυναμία συμμετοχής τους στην δράση με αποτέλεσμα αυτή να διεξαχθεί με την συνδρομή μόνο των Βαθμοφόρων του 1ου και 2ου Συστήματος της Τοπικής μας Εφορείας. Στις 31 Μαρτίου πραγματοποιήθηκε η πρώτη συνάντηση με όλους τους φορείς της Σαλαμίνος για να τους ανακοινώσουμε την απόφασή μας και να τους ζητήσουμε να στηρίξουν την δράση μας. Παράλληλα αιτήθηκε από την Μητρόπολη Μεγάρων και Σαλαμίνος η παραχώρηση του κατασκηνωτικού της χώρου της Φανερωμένης για την διεξαγωγή της δράσεως.
Μετά την αποδοχή της προτάσεώς μας από τον Δήμο και τις Κοινότητες του νησιού , την τοπική Εκκλησία και τους φορείς της Σαλαμίνος, κυκλοφόρησε στις 22 Απριλίου 1994 Δελτίο Τύπου, το οποίο δημοσιοποιούσε την απόφασή μας. Εν το μεταξύ είχε προηγηθεί επίσκεψη του Τοπικού Εφόρου και του Προέδρου της Επιτροπής της Τ.Ε. στην Πρεσβεία της Γιουγκοσλαβίας όπου υπέβαλαν την σχετική πρόταση στο Γραμματέα της κ. SKOPELIA την οποία με χαρά την απεδέχθη. Ακολούθησαν πλήθος συμβουλίων καθ’ όλη την διάρκεια της προετοιμασίας, στα οποία συζητήθηκαν διεξοδικώς τα προβλήματα και λύσεις για την λειτουργικότητα του χώρου της κατασκηνώσεως, ανάγκες περαιτέρω εξοπλισμού και άλλα. Για την υλοποίηση του όλου προγράμματος της φιλοξενίας ήταν απαραίτητο να καθοριστούν οι ενέργειες, να κατανεμηθούν καθήκοντα και αρμοδιότητες και πάνω απ’ όλα, να δημιουργηθεί ένα συντονιστικό όργανο για την προετοιμασία της δράσεως.
Έτσι συγκροτήθηκε το Κεντρικό Επιτελείο της Δράσεως για την δουλειά ΠΡΟ και ΜΕΤΑ την κατασκήνωση αποτελούμενο από τους:
Γιάννη ΛΕΝΗ, Τοπικό Έφορο Σαλαμίνος
Σπύρο ΤΣΟΥΤΣΟΥΡΑ, Αναπληρωτή Τ.Ε. Σαλαμίνος
Λευτέρη ΣΤΑΜΠΙΡΑ, Αρχηγό 1ου Σ. Ν/Π Σαλαμίνος
Λάζαρο ΜΠΑΚΟΘΑΝΑΣΗ, Αρχηγό 2ου Σ. Π. Σαλαμίνος
Παναγιώτη ΑΛΑΠΑΝΤΑ Πρόεδρο Ε.Κ.Σ. Τ.Ε. Σαλαμίνος
Πρώτο μέλημα του Κεντρικού Επιτελείου ήταν η ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης και η δημιουργία προϋποθέσεων για την εξασφάλιση της όσο το δυνατόν ευρείας υλικής και ηθικής υποστηρίξεως από την κοινωνία. Άμεση ανάγκη η εξεύρεση πόρων για την όσο το δυνατόν καλή διαβίωση και προσφορά αγαθών στα φιλοξενούμενα παιδιά. Η πρώτη δραστηριότητα για την κάλυψη μέρους των απαραίτητων οικονομικών έγινε από την ΕΚΣ ΤΕ Σαλαμίνος, η οποία και διοργάνωσε ειδική οικονομική ενίσχυση της δράσεως που απέδωσε 725.000 δραχμές. Για τον ίδιο σκοπό δημιουργήθηκε από την Τοπική Εφορεία, ένας μακρύς κατάλογος οργανισμών, ιδιωτικών επιχειρήσεων, Δήμων και Κοινοτήτων, στους οποίους απευθύνετο επιστολή μας, με σκοπό την εξασφάλιση πόρων εκ των οποίων αρκετοί ανταποκρίθηκαν. Επιγραμματικά αναφέρεται ότι το σύνολο των εσόδων ήταν:
       ΜΕΤΡΗΤΑ : 1.510.000
ΥΛΙΚΑ ή ΔΑΠΑΝΗ : 9.647.721
ΣΥΝΟΛΟ : 11.157.721 δραχμές
Δεδομένου ότι πρωταρχικός στόχος μας ήταν να φέρουμε τους νεαρούς φιλοξενουμένους μας κοντά στην Προσκοπική Κίνηση, σε συνεργασία με το Σερβικό Σώμα Προσκόπων συντάχθηκε ένα εγκόλπιο με βασικές προσκοπικές γνώσεις, το οποίο με μέριμνα της Τοπικής μας Εφορείας ανατυπώθηκε και μοιράστηκε στους Βοσνιόπαιδες. Επίσης, προετοιμάστηκαν όλα τα έντυπα και συντάχθηκε ο Κανονισμός της Κατασκηνώσεως για την τήρηση όλων των απαιτούμενων βιβλίων. Η προετοιμασία του κατασκηνωτικού χώρου ξεκίνησε ένα μήνα πριν την δράση, διότι θα μεσολαβούσε η κατασκήνωση των κατηχητών της Μητροπόλεως και δεν θα μπορούσαμε να εξωραΐσουμε το χώρο την δεδομένη στιγμή. Το τελικό στήσιμο της κατασκηνώσεως έγινε μέσα σε δύο ημέρες γιατί τα κατηχητικά εκκένωσαν τον χώρο στις 28-7-1994. Θα πρέπει εδώ να επισημανθεί η σημαντική προσφορά εργασίας των Ανιχνευτών και η υπευθυνότητα των Βαθμοφόρων της Τ.Ε. Σαλαμίνος.
Οφείλω χάριν της αληθείας να αναφερθεί η παντελής έλλειψη ενδιαφέροντος των προϊσταμένων κλιμακίων «για το τι κάνουν αυτοί εκεί κάτω στην Κούλουρη ;»
Η αποστολή της κατασκηνώσεως ήταν:
  • Η ανάδειξη της Χριστιανικής Αγάπης μέσα από τις Προσκόπηκες Αρχές και την Ελληνική Φιλοξενία.
  • Η παροχή δημιουργικών δραστηριοτήτων που θα καλύπτουν τα ενδιαφέροντα των παιδιών.
  • Η ευκαιρία γνωριμίας με την ιστορία και τον πολιτισμό της πατρίδας μας χωρίς παραχαράξεις.
  • Η προώθηση της ιδέας της Ειρήνης.
  • Η συναδέλφωση των λαών μέσα από την Προσκοπική Κίνηση.
Δύο μήνες μετά το τραγούδι του αποχωρισμού που ακούστηκε στις 20 Αυγούστου 1994, σας διαβεβαιώνουμε ότι κατορθώσαμε με την βοήθεια του Θεού η κατασκήνωση να ανταποκριθεί πλήρως στην αποστολή της.
Για την εύρυθμη λειτουργία της κατασκηνώσεως στις ανάγκες της, οι εργασίες κατανεμήθηκαν σε πέντε ανεξάρτητους μεταξύ τους τομείς αποτελούμενοι από Βαθμοφόρους μας και μέλη των επιτροπών μας. Οι Ανιχνευτές που κλήθηκαν να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στην κατασκήνωση ανέλαβαν καθήκοντα Ενωμοταρχών στις ενωμοτίες που σχηματίστηκαν από τα παιδιά, και ως Υπενωμοτάρχες τοποθετήθηκαν οι Σέρβοι Πρόσκοποι. Οι Ενωμοτίες αποτελούντο από πέντε αγόρια και πέντε κορίτσια και ενδιατήθηκαν σε διαφορετικούς θαλάμους του ενωμοτιακού τους χώρου. Τα ονόματα των Ενωμοτιών επιλέγησαν από ζώα που υπάρχουν στην χώρα τους. Έτσι είχαμε ΛΥΚΟΥΣ, ΚΟΥΚΟΥΒΑΓΙΕΣ, ΛΑΓΟΥΣ, ΑΕΤΟΥΣ και ΕΛΑΦΙΑ.
Το πρόβλημα της επικοινωνίας μεταξύ Ελλήνων και Φιλοξενούμενων αντιμετωπίστηκε με επιτυχία δεδομένου ότι οι Σέρβοι Πρόσκοποι, και οι Συνοδοί του Ερυθρού Σταυρού της Σερβίας ήταν γνώστες της αγγλικής γλώσσας.
Οι στόχοι της κατασκηνώσεως ενταγμένοι στο πλάνο της δράσεως επιτεύχθηκαν μέσα από τις δραστηριότητες που πραγματοποιήθηκαν. Τα αποτελέσματα των δραστηριοτήτων αυτών εν συντομία είναι:
α. Το άριστο κλίμα και το φυσικό περιβάλλον του χώρου σε συνδυασμό με την καλή διατροφή, ικανοποίησαν απόλυτα τα παιδιά. Επισημαίνεται το γεγονός ότι στην τελική αξιολόγηση της κατασκηνώσεως, το φαγητό συγκέντρωσε 4,7 με άριστα το 5.
β. Το πρόγραμμα που καταρτίστηκε κάλυψε απόλυτα τις ανάγκες των παιδιών, αφού οι δραστηριότητες και οι ενασχολήσεις τους είχαν προσαρμοσθεί έτσι ώστε να ανταποκρίνονται στην ηλικία τους. Τα ταξίδια στον Πόρο και στο Ναύπλιο ήταν ανάπαυλες στην προσκοπική δράση της Ομάδας και έδωσαν κέφι στα παιδιά να συνεχίσουν το κατασκηνωτικό πρόγραμμα. Παράλληλα, οι επισκέψεις σε αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία, μας έδωσαν την δυνατότητα να προβάλουμε τον Πολιτισμό και την Ιστορία μας. Θα πρέπει να επαναλάβω ότι στην κατασκήνωση λειτούργησαν εκ παραλλήλου τέσσερεις κατασκηνώσεις και δόθηκε η δυνατότητα στους φιλοξενούμενους μας, να συναναστραφούν με τα Ελληνόπουλα της ηλικίας τους. Στο σημείο αυτό θα πρέπει να τονίσω ότι η αξιολόγηση της Ομάδας στον τομέα επικοινωνίας έλαβε 5 με άριστα το 5.
γ. Το σημαντικότερο όμως, γεγονός της κατασκηνώσεως ήταν η αποδοχή του Προσκοπισμού από τους φιλοξενούμενους μας. Τα παιδιά με δική τους πρωτοβουλία και μόνον με την ευεργετική επίδραση του προσκοπικού προγράμματος και τρόπου ζωής, αποφάσισαν να γίνουν Πρόσκοποι. Έτσι, από τα 49 αγόρια και κορίτσια που έζησαν κοντά μας, έδωσαν την Υπόσχεσή τους 47 και μια συνοδός τους. Συνολικά υποσχέθηκαν 48 άτομα, ποσοστό 88,88%. Το πρόγραμμα που εφαρμόσαμε αξιολογήθηκε από τα παιδιά επίσης με 5.
δ. Άλλο πρωταρχικό ζήτημα στο οποίο προσπαθήσαμε να δώσουμε ιδιαίτερη έμφαση, μιας και απορρέει από τις Αρχές μας ήταν η τήρηση των θρησκευτικών μας υποχρεώσεων. Η κατασκήνωση από τον Αρχηγό μέχρι το βοηθητικό προσωπικό, παρακολούθησε δύο θείες λειτουργίες στην Ιερά Μονή Φανερωμένης εκ των οποίων η μία ήταν την ημέρα του 15αύγουστου και όσοι είχαν προετοιμαστεί κοινώνησαν των Αχράντων Μυστηρίων.
Όπως σε κάθε προσκοπική δράση το επιστέγασμά της είναι η αξιολόγηση. Έτσι και στην «ΣΑΛΑΜΙΝΑ ’94 – ΠΡΟΣΚΟΠΙΚΗ ΦΙΛΟΞΕΝΙΑ» η κάθε ημέρα αξιολογείτο απ’ όλους. Κυκλοφορούσαν διαφορετικά έντυπα αξιολογήσεως που απευθύνοντο στους Βαθμοφόρους, στους Ανιχνευτές και στα παιδιά. Το περιεχόμενο των εντύπων ήταν διαφορετικό για κάθε αξιολογούσα ομάδα, κατάλληλα προσαρμοσμένο στην ηλικία η δε κλίμακα ήταν, Άριστα 5, Πολύ Καλό 4, Καλό 3, Μέτριο 2, Κακό 1.
Το αποτέλεσμα της αξιολογήσεως της δράσεως από κάθε ομάδα είναι:
α. Βαθμοφόροι: 4,05
β. Ανιχνευτές: 4,27
γ. Παιδιά: 4,9
Έτσι ο μέσος όρος της αξιολογήσεως είναι 4,40 με άριστα το 5.
Τελειώνοντας την έκθεση των πεπραγμένων της δράσεως «ΣΑΛΑΜΙΝΑ ’94 – ΠΡΟΣΚΟΠΙΚΗ ΦΙΛΟΞΕΝΙΑ», επιθυμώ και πάλι να ευχαριστήσω τους Βαθμοφόρους και Ανιχνευτές της Τοπικής μας Εφορείας που πλαισίωσαν την δράση. Επίσης ένα μεγάλο ευχαριστώ στην Εκκλησία μας, στις Ένοπλες Δυνάμεις, στον Δήμο, στις Κοινότητες και στους κατοίκους της Σαλαμίνος που συνέδραμαν το έργο μας.
Ο Αρχηγός της Κατασκηνώσεως
ΓΙΑΝΝΗΣ Ν. ΛΕΝΗΣ - Ιάσων -
Τοπικός Έφορος Προσκόπων Σαλαμίνος

Ακολουθούν τα κυριότερα Παραρτήματα της Εκθέσεως Πεπραγμένων προκειμένου να κατανοήσει ο αναγνώστης το πώς οργανώθηκε και υλοποιήθηκε η δράση.
ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΚΑΤΑΣΚΗΝΩΣΕΩΣ
Η κατασκήνωση προσφοράς «ΣΑΛΑΜΙΝΑ ’94 – ΠΡΟΣΚΟΠΙΚΗ ΦΙΛΟΞΕΝΙΑ» προς τα παιδιά της Βοσνίας οργανώθηκε και λειτούργησε ως προσκοπική. Η 7η Ομάδα Προσκόπων, (ιστορική συνέχεια αριθμήσεως των Συστημάτων μας,) αποτελείτο από πέντε Ενωμοτίας δυνάμεως δέκα παιδιών εκάστη.
Στον ίδιο χώρο και αυτό το χρονικό διάστημα λειτούργησαν δύο κατασκηνώσεις της 1ης και 2ης Αγέλης και δύο κατασκηνώσεις της 1ης και 2ης Ομάδος. Επίσης λειτούργησε ενταγμένη όμως στην δράση, κατασκήνωση προσφοράς της 1ης Κοινότητος Ανιχνευτών της Τ.Ε. Σαλαμίνος. Τα καθήκοντα και οι υπηρεσίες κατανεμήθηκαν σύμφωνα με τον Κανονισμό της Κατασκηνώσεως. 
ΔΙΟΙΚΗΣΗ
Η διοίκηση ασκήθηκε από τον Αρχηγό της Κατασκηνώσεως – Δράσεως Γιάννη ΛΕΝΗ, Τοπικό Έφορο Σαλαμίνας με Υπαρχηγούς: (α) Για την περίοδο από 31/7 έως 7/8 τον Έφορο Προσκοπικού Προγράμματος της Τ.Ε. Λάζαρο ΜΠΑΚΟΘΑΝΑΣΗ.
(β) Για την 2η περίοδο από 8/8 έως 14/8 τον Έφορο Διοικήσεως Τ.Ε. Σταύρο ΚΟΥΤΣΟΥΚΟ.
(γ) Τέλος για την 3η περίοδο από 15/8 έως 21/8 τον Αναπληρωτή Τ.Ε. Σπύρο ΤΣΟΥΤΣΟΥΡΑ.
ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ
Υπεύθυνος διαχειρίσεως προ-κατά-μετά της δράσεως ορίστηκε ο Αρχηγός του 1ου Σ. Ν/Π Τ.Ε. Σαλαμίνος, Λευτέρης ΣΤΑΜΠΙΡΑΣ.
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
Η εκτέλεση του προγράμματος ανετέθη στον Υπαρχηγό της 1ης Κοινότητας Ανιχνευτών Κώστα ΒΛΑΧΟ με βοηθό τον Υπαρχηγό της 1ης Ομάδος Ν/Π Χρήστο ΝΑΝΝΟ.
ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ
Υπεύθυνος Γραμματείας ήταν ο Συνεργάτης της Τ.Ε., Νίκος ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΟΣ.
ΥΓΙΕΙΝΗ
Υπεύθυνη υγιεινής ήταν η Υπαρχηγός της 1ης Κοινότητας Ανιχνευτών Τ.Ε. Καλλιόπη ΣΤΑΜΠΙΡΑ συνεργαζόμενη άμεσα με τον ιατρό Μιχάλη ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗ, παλαιό Βαθμοφόρο της 6ης Ομάδας Ν/Π Τ.Ε. Σαλαμίνος.

ΟΝΟΜΑΣΤΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΒΑΘΜΟΦΟΡΩΝ – ΑΝΙΧΝΕΥΤΩΝ – ΣΥΝΕΡΓΑΤΩΝ - ΠΟΥ ΠΛΑΙΣΙΩΣΑΝ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΚΗΝΩΣΗ ΠΡΟΣΦΟΡΑΣ.
ΒΑΘΜΟΦΟΡΟΙ ΚΑΘΗΚΟΝΤΑ
Γιάννης ΛΕΝΗΣ Τοπικός Έφορος Σαλαμίνος
Σπύρος ΤΣΟΥΤΣΟΥΡΑΣ Αναπληρωτής Τ.Ε.
Σταύρος ΚΟΥΤΣΟΥΚΟΣ Έφορος Διοικήσεως
Λάζαρος ΜΠΑΚΟΘΑΝΑΣΗΣ Έφορος Προσκοπικού Προγράμματος
Λευτέρης ΣΤΑΜΠΙΡΑΣ Αρχηγός 1ου Σ. Ν/Π
Μαρία ΓΟΥΡΔΟΥΡΑΚΟΥ Αρχηγός 1ης Αγέλης
Χρήστος ΠΑΠΑΜΙΧΑΗΛ Αρχηγός 1ης Ομάδος Ν/Π
Χρήστος ΝΑΝΝΟΣ Υπαρχηγός 1ης Ομάδος Ν/Π
Δήμητρα ΓΑΛΕΟΥ Υπαρχηγός 1ης Ομάδας Ν/Π
Καλλιόπη ΣΤΑΜΠΙΡΑ Υπαρχηγός 1ης Κοιν. Ανιχνευτών
Κώστα ΒΛΑΧΟΣ Υπαρχηγός 1ης Κοιν. Ανιχνευτών
Μιχάλης ΜΑΥΡΑΚΗΣ Αρχηγός 2ου Σ. Π.
Βασιλική ΠΕΠΠΑ Υπαρχηγός 2ης Αγέλης
Γρηγόρης ΦΑΣΟΥΛΗΣ Υπαρχηγός 2ης Αγέλης
Κατερίνα ΚΥΡΙΑΚΑΚΟΥ Υπαρχηγός 2ης Ομάδος Π
Βαγγέλης ΠΕΠΠΑΣ Υπαρχηγός 2ης Ομάδος Π
Νίκος Γραμματικός Παλαιός Πρόσκοπος – Συνεργάτης Τ.Ε.
ΑΝΙΧΝΕΥΤΕΣ
Ασπασία ΒΙΛΛΙΩΤΗ
   Πολυτίμη ΣΤΑΜΠΙΡΑ
Κατερίνα ΜΕΡΚΟΥΡΗ
Γιάννης ΜΠΙΝΙΑΡΗΣ
Σπύρος Άγγελος ΑΛΑΪΣΚΑΣ
Κώστας ΑΡΓΥΡΙΟΥ
Γιάννης ΜΠΕΡΗΣ
Άννα ΣΤΑΜΠΙΡΑ
Παναγιώτης ΑΡΑΠΗΣ
Γιάννα ΦΙΛΙΑΓΚΟΥ
   Γιάννης ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ
Αλεξάνδρα ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ
Αναστάσιος ΜΑΡΟΥΔΗΣ
Χριστίνα ΠΑΠΑΣΤΑΘΟΠΟΥΛΟΥ
   Γιάννης ΚΑΠΑΡΑΛΙΩΤΗΣ
Αθηνά ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ
   Βαγγέλης ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ
ΟΜΟΧΕΙΡΙΑ ΜΑΓΕΙΡΕΙΩΝ
Αθηνά ΛΑΖΑΡΟΥ μέλος Δ.Σ. Ε.Π.Π. Τ.Ε. Σαλαμίνος
Αγγελική ΛΕΝΗ Φιλοπρόσκοπος
Αικατερίνη ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΟΥ Φιλοπρόσκοπος
Διαμάντω ΜΠΟΥΤΣΗ Μέλος Ε.Π.Π. Τ.Ε. Σαλαμίνος
Αικατερίνη ΑΡΓΥΡΙΟΥ Φιλοπρόσκοπος

ΟΝΟΜΑΣΤΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΦΙΛΟΞΕΝΟΥΜΕΝΩΝ
ΣΥΝΟΔΟΙ ΕΡΥΘΡΟΥ ΣΤΑΥΡΟΥ ΣΕΡΒΙΑΣ
MARIANA GOJKOVIC
MAJIA STEPANOVICH,
SONJA KOSORIC
SPOMA ANDRIC
ΣΕΡΒΟΙ ΠΡΟΣΚΟΠΟΙ
JUGOSLAV MLADENOVIC
       ALEKSANDAR VASIC
ALJOSA DREMLJUGIN
TANIA MIHAILOVIC
ΒΟΣΝΙΟΠΑΙΔΕΣ
SLADANA GAJIC, DANA MILIC, SVETLANA SIMIC
SLADANA VASIC, DANKA MILADINOVIC, MARICA        LUKIC
DANIJELA ZOLJIC, LJUBICA GLAMDCIC, IVKA     KUKOLJ
ALEKSANDRA PAVISEVICH, CVIJETA KULIC
DUSICA RULJIC, LILIANA MARKOVIC, JOKA PERIC
MILENA GOGANOVIC, SRETENA STANISIC, SINISA ILIC
SANTJA NIKOLIC, MARIJANA GASEVIC, MILE ILIC
MILIJANA OSTOJIO, DALIBORKA IVANOVIC
MIRA CVIJETINOVIC, RADMILA DERIC, MAJA LEKOVIC
MORSKI KONJIC, DEJAN PELEMIS, SINISA   MIJATOVIC
MILAN VLADIC, LJUBISA MICIC, MARKO SAMARDZIC
SLAVKO BOTAGIC, NEBOJISA MARIC, BOJAN   PELEMIS
DRAZEN JOVICIC, DRAZEN SAVIC, SROZAN   KNEZEVIC
SROZAN REBIC, MIRO PAVLOVIC, DALIBOR ERIC
MILOS PUHALO, MARKO KURUSOVIC, JADRANKO   ZOLIJIC
TOMO PERISIC, VLADIMIR CVIJANOVIC, NENAD  DEURIC
MLADEN TODOROVIC, DANILO TADIC,MISLAV  RASKOVIC
ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ
Τα έσοδα σε μετρητά προήλθαν από τέσσερεις πηγές.
α. Κοινότητα Αμπελακίων Σαλαμίνος.
β. Ιερό Ναό Αγίου Μηνά Σαλαμίνος.
γ. Φορείς και φυσικά πρόσωπα.
δ. Την ΕΚΣ ΤΕ Σαλαμίνος η οποία για την συγκεκριμένη δράση κυκλοφόρησε κουπόνια οικονομικής ενισχύσεως της δράσεως.
Τα υλικά-είδη – δαπάνες υπηρεσιών προσφέρθηκαν από τις Ένοπλες Δυνάμεις, την Τοπική Αυτοδιοίκηση, την Εκκλησία, Φορείς, Επιχειρήσεις και φυσικά πρόσωπα.
Συνολικά τα Έσοδα ήταν:
ΜΕΤΡΗΤΑ : 1.510.000
ΥΛΙΚΑ – ΔΑΠΑΝΕΣ : 9.647.721
ΣΥΝΟΛΟ : 11.157.721 δραχμές
Τα έξοδα ισοσκελίσθηκαν με τα έσοδα, το δε υπόλοιπο των μετρητών 42.809 δρχ. που καταγράφηκαν στο βιβλίο ταμείου της ΕΚΣΤΕ, προορίζονται για τα έξοδα παρουσιάσεως της δράσεως τον προσεχή Φεβρουάριο. Επίσης το υπόλοιπο σε τρόφιμα (γάλα, ζυμαρικά, όσπρια, ζάχαρη, μαρμελάδα) αξίας 93.000 δρχ. διετέθη στο Γηροκομείο της Ιεράς Μονής Φανερωμένης Σαλαμίνος και την Ιερά Μονή Αγίου Νικολάου Λεμονίων.
ΜΑΓΕΙΡΕΙΟ – ΜΑΓΕΙΡΟΙ
Οι εγκαταστάσεις του μαγειρείου της κατασκηνώσεως κάλυψαν απολύτως τις ανάγκες της δράσεως. Παράλληλα οι άνετοι αποθηκευτικοί χώροι νωπών και κατεψυγμένων τροφίμων διευκόλυναν την ομαλή λειτουργία της διαχειρίσεως.
Για τις ανάγκες του μαγειρείου υπήρχε προσωπικό ασφαλείας στην κατασκήνωση (Αγγελική ΛΕΝΗ – Καίτη ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΟΥ – Καίτη ΑΡΓΥΡΙΟΥ) και παράλληλα υπήρξε μεγάλη προσφορά υπηρεσίας από τα μέλη της Ενώσεως Παλαιών Προσκόπων Σαλαμίνος.
ΠΡΟΣΚΟΠΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
Το πρόγραμμα που υλοποιήθηκε ήταν αυτό που σχεδιάστηκε από τον Τομέα Προγράμματος κατά την προετοιμασία της δράσεως. Μεγάλη βοήθεια στην υλοποίηση του προγράμματος είχαμε από τους Σέρβους Προσκόπους, οι οποίοι είχαν τεθεί ως Υπενωμοτάρχες στις Ενωμοτίες της Ομάδας μας.
Στον ίδιο χώρο λειτούργησαν δύο κατασκηνώσεις Αγελών και δύο Ομάδων της Τ.Ε. Σαλαμίνος εβδομαδιαίας διάρκειας εκάστη. Σύμφωνα με το πρόγραμμα υπήρχαν επιλεγμένες κοινές δραστηριότητες και δόθηκε η ευκαιρία γνωριμίας - φιλίας μεταξύ φιλοξενουμένων και Σαλαμινίων Προσκόπων.
Τα μεγάλα παιχνίδια σε συνδυασμό με την ενωμοτιακή άμιλλα, που εφαρμόσθηκε από την δεύτερη ημέρα στην κατασκήνωση, συνέβαλαν να ανέβει το επίπεδο της Ομάδας. Επίσης τα βραδινά παιχνίδια, οι πυρές, τα πάρτι και οι εκδρομές, ήταν αυτά που ενθουσίαζαν ιδιαίτερα τα παιδιά. Απόδειξη ότι η κατασκήνωση λειτούργησε σύμφωνα με τα προσκοπικά δεδομένα είναι ότι όλα τα Βοσνιόπαιδα αγάπησαν την Κίνηση και έγιναν οικιοθελώς μέλη της Παγκόσμιας αδελφότητας των Προσκόπων. Συγκεκριμένως υποσχέθηκαν τα 24 από τα 25 αγόρια και τα 24 από τα 29 κορίτσια, εκ των οποίων η μία ήταν συνοδός του Σερβικού Ερυθρού Σταυρού.
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ
Παρακάτω καταχωρούνται τα κυριότερα δημοσιεύματα εφημερίδων αναφερόμενα στην δράση «ΣΑΛΑΜΙΝΑ ’94 – Προσκοπική Φιλοξενία».
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ
Αρ. Φύλλου 3354, Σάββατο 21 Μαΐου 1994
Πενήντα παιδιά του, πολέμου στην αγκαλιά των Προσκόπων
ΠΕΝΗΝΤΑ παιδιά από τη Σερβία, που έχουν γνωρίσει από κοντά τη φρίκη του πολέμου, θα φιλοξενήσει στη χώρα μας η Τοπική Εφορεία Προσκόπων Σαλαμίνας, με τη συμπαράσταση της Ιεράς Μητροπόλεως Μεγάρων και Σαλαμίνας, του δήμου Σαλαμίνας, των κοινοτήτων Αμπελακίων και Αιαντείου.
Τα παιδιά, 25 αγόρια και 25 κορίτσια, είναι ηλικίας 13 έως 16 χρόνων που αρκετά από αυτά έχουν χάσει τους γονείς και τα σπίτια τους. Ταξιδεύουν για πρώτη φορά μακριά από τη χώρα τους και θα συνοδεύονται από 5 εκπαιδευτικούς, στο διάστημα της εικοσαήμερης παραμονής τους (από 1-21 Αυγούστου) στην Ελλάδα. Οι μικροί προσκεκλημένοι θα φιλοξενηθούν στην κατασκήνωση της Μητρόπολης, στο δάσος της Φανερωμένης Σαλαμίνας.
Στόχος της προσκοπικής δράσεως είναι η έμπρακτη απόδειξη της χριστιανικής αγάπης, η παροχή δημιουργικών δραστηριοτήτων στα παιδιά και η προώθηση της ιδέας της παγκόσμιας συναδέλφωσης, όπως επισημαίνεται από το κεντρικό επιτελείο των προσκόπων Σαλαμίνας.
*
Η ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΣΑΛΑΜΙΝΑΣ
Αρ. Φύλλου 84, Αύγουστος 1994
Τα παιδιά απ΄ τη Βοσνία
Η Τοπική Εταιρεία Προσκόπων Σαλαμίνας, φιλοξένησε στις κατασκηνώσεις του Εκκλησιαστικού Παραθεριστικού Κέντρου της Ιεράς Μητροπόλεως Μεγάρων και Σαλαμίνος στη Φανερωμένη για διακοπές παιδιά από τη Βοσνία, όπως είχαμε γράψει κατ' επανάληψη.
Στις 18 Αυγούστου, έγινε η τελετή της Πυράς Λήξης και ακολούθησε δεξίωση, ενώ τα παιδιά τραγούδησαν και παρουσίασαν μικρά σκετς. Ευχή όλων μας τέτοιες ενέργειες να επαναλαμβάνονται συχνά.
*
Η ΝΕΑ ΣΑΛΑΜΙΝΑ
Αρ. Φύλλου (307) 60, Σεπτέμβριος 1994
Ανθρωπιά κι αγάπη δίδαξαν οι Πρόσκοποι της Σαλαμίνας
Είναι πραγματικά συγκινητική η προσπάθεια της Τοπικής Εφορείας των Προσκόπων της Σαλαμίνας της φιλοξενίας των παιδιών της Βοσνίας που ο αριθμός τους μαζί με τους Σέρβους συνοδούς και βαθμοφόρους προσκόπους φθάνουν τους 60 και πλέον.
Η φιλοξενία έγινε στις κατασκηνώσεις της Μητροπόλεως Μεγάρων και Σαλαμίνας, στη Φανερωμένη και η διάρκεια της ήταν 20ήμερη, από 31/7 έως 21/8/1994. Η ομάδα των παιδιών από περιοχές της πρώην Γιουγκοσλαβίας είναι άλλα ορφανά και άλλα προσφυγόπουλα και παρελήφθησαν από τους Προσκόπους της Σαλαμίνας από την Θεσσαλονίκη. Οι Βαθμοφόροι της Τοπικής Εφορείας Σαλαμίνας και όχι μόνο έδωσαν τον καλύτερο εαυτό τους στην «ανθρώπινη» προσπάθεια της προσφοράς αγάπης στα βασανισμένα και ταλαιπωρημένα παιδάκια της Βοσνίας και το 20ήμερο αυτό στη Σαλαμίνα όπως μας είπαν θα τους μείνει αξέχαστο, αφού εκτός από την εξαιρετική περιποίηση στο θαυμάσιο θέρετρο της Φανερωμένης, επισκεφθήκαν την Ακρόπολη, τον Πόρο, Ναύπλιο, Μυκήνες, Δελφούς, άλλες πόλεις της Ελλάδας και διάφορους ψυχαγωγικούς χώρους, που με πολλή ευχαρίστηση τους εδέχοντο οι ιδιοκτήτες τους.
Εξ άλλου, με την ευκαιρία της λήξεως της φιλοξενίας των Σερβοπαίδων της Βοσνίας, την Πέμπτη 18 Αυγούστου το απόγευμα, η Τοπική Εφορεία, με επικεφαλής τον Τοπικό Έφορο κ. Ιωάννη Λένη και τον Πρόεδρο της Επιτροπής της Τ.Ε. κ Παναγιώτη Αλαπάντα, πραγματοποίησαν «πυρά λήξης» και δεξιώθηκαν τους προσκεκλημένους. Αναμνηστικές πλακέτες προσφέρθηκαν σε όσους συνέβαλαν στην επιτυχία της προσκοπικής φιλοξενίας στα 60 παιδιά της Βοσνίας.
Άξιοι της αποστολής τους οι Πρόσκοποι της Σαλαμίνας.
Τους συγχαίρουμε με την ευχή «Αίεν Αριστεύειν».
Ι. Ν. Λ. - Ιάσων






















Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου